Eino Leinon sanat säveliksi Suomen juhlavuoden kunniaksi

Nordic Student Singers’ Summit (NSSS) -festivaalin gaalakonserttiin on tilattu kantaesitys säveltäjä Jussi Chydeniukselta, joka tunnetaan lauluyhtye Rajattoman bassona. Gaalakonsertti on yksi Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista.

Jussi Chydenius_kuva_VillePaulPaasimaa

Jussi Chydenius, kuva: Ville Paul Paasimaa

Säveltäjä Jussi Chydeniuksen Eino Leinon runoihin pohjautuva Kesäkantaatti kantaesitetään Oulussa Nordic Student Singers’ Summit -kuorofestivaalin Gaalakonsertissa Ouluhallissa lauantaina 6. toukokuuta.

Teos on sävelletty sekakuorolle ja orkesterille. Orkesterina kuullaan Oulu Sinfoniaa, jonka kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto. Yli tuhatpäinen suurkuoro kokoaa yhteen kaikki tapahtumaan osallistuvat kuorot. Konsertin koko ohjelmisto koostuu suomalaisesta musiikista Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Leino on kirjoittanut isänmaallisen Kesäkantaatin vuonna 1917, joten se sopii hyvin Suomen juhlavuoteen. Säveltäjä Jussi Chydeniuksen mukaan teksti on isänmaallisuudessaan oman aikansa kuva.

”Rakastan Leinon runoutta ja siksi lähdin etsimään tekstiä hänen tuotannostaan. Kesäkantaatissa oli jo valmiiksi viisi erillistä runoa, mikä puolsi sen valintaa. Halusin saada monenlaista musiikkia mahdutettua tilattuun 15 minuuttiin”, kertoo Chydenius.

Chydenius on tehnyt aikaisemmin muutaman pienemmän kuorokappaleen orkesterisäestyksellä, mutta ei ennen näin laajaa teosta. Hän otti mielellään vastaan suuremman haasteen.

”Tieto siitä, että kuorossa tulee olemaan noin tuhat laulajaa, vaikutti merkittävästi sävellykseen. Halusin ottaa dynaamisesti kaiken tehon irti suurkuorosta.”

Sävellysprosessi alkoi tammikuussa 2016. Kuorosovitus valmistui viime syksynä ja orkestraatio alkuvuodesta 2017.

”Koin itse sävellysprosessin varsin vapaaksi. Tekstin jakautuminen viiteen erilliseen runoon helpotti musiikillisen moninaisuuden saamisen teokseen”, Chydenius toteaa.

NSSS 2017: Gaalakonsertti

Lauantai 6.5.2017 klo 17 Ouluhalli (Ouluhallintie 20, Oulu)

Liput 24/17 € Ticketmaster Suomi kautta maan. Lipun hintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet ja Valveen lippumyymälä.

Gaalakonsertin toteuttavat yhteistyössä Cassiopeia ry ja Oulun Musiikkijuhlat.

Copy of 7I3A1966

NSSS Tartossa 2014. Kuva: Gabriela Liivamägi

Nordic Student Singers’ Summit (NSSS) on Pohjoismaiden sekä Baltian maiden opiskelijakuorojen laulujuhla, joka järjestetään kolmen vuoden välein. Kymmenettä kertaa järjestettävä festivaali on historiansa kolmatta kertaa Suomessa. Tapahtuma järjestetään Oulussa 4. – 7. toukokuuta. Gaalakonsertin lisäksi festivaaliin kuuluu lukuisia pienempiä kuorokonsertteja eri puolilla Oulua, sekä laulava kulkue keskustan läpi.